manueel therapeute – herboriste

Shiatsu

SHIATSU IN MIJN PRAKTIJK

Wat is het?

Shiatsu betekent letterlijk “vinger-druk” (shi = vinger ; atsu = druk) en wordt ook wel drukpuntmassage of acupressuur genoemd.

Het betreft een eeuwenoude vorm van manuele therapie die bestaat uit het uitoefenen van druk op specifieke punten van het lichaam met behulp van de duimen, de vingers, de handpalmen of de ellebogen. Ook rotaties, strekkingen of manipulaties behoren tot deze vorm van therapie.

Door het aanwenden van deze technieken  worden er blokkades en spanningen in het lichaam opgeheven. Hierdoor wordt het natuurlijk genezingsproces van het lichaam geactiveerd.  Lichaam, geest en emoties komen hierdoor in balans.

 

Hoe verloopt een shiatsu-behandeling?

Een behandeling begint altijd met een gesprek waarin de Shiatsu-therapeut  informeert naar de  gezondheid, specifieke  klachten en naar de leefgewoonten zoals voeding, slaap en dagelijkse bezigheden. Alle informatie wordt uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld.

Hierna volgt het manuele gedeelte. Een shiatsu-behandeling wordt traditiegetrouw gegeven op een futon (een katoenen matras) die op de grond ligt. Het is belangrijk dat diegene die de behandeling ondergaat comfortabele, losse kledij draagt. In enkele gevallen is het nodig om zich gedeeltelijk te uit te kleden zoals bij het gebruik van moxa (opwarming van bepaalde punten op het lichaam door middel van bijvoet) of hete kompressen.

Een behandeling duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Aan het einde van elke sessie wordt de behandeling nog even besproken. Verder kan er ook advies gegeven worden met betrekking tot eetgewoonten of lichaamsoefeningen.

Het staat van tevoren niet vast hoeveel behandelingen iemand nodig heeft. Dit hangt af van verschillende factoren zoals hoe lang de klacht al bestaat en hoe er gereageerd wordt op de behandeling.

 

Wanneer is shiatsu aan te raden?

Shiatsu helpt bij alle “beschavingsziekten” zoals depressies, burn-out, spanningshoofdpijnen, spierpijnen,  stress, maagklachten, enz…

Shiatsu helpt bij alle klachten gerelateerd aan emoties: verdriet, woede, enz…

Shiatsu helpt bij klachten gerelateerd aan bijwerkingen van andere therapieën. Bv nevenwerkingen van medicatie, bij chemotherapie, enz…

Shiatsu helpt bij klachten gerelateerd aan spieraandoeningen zoals whiplash.

Shiatsu corrigeert indien nodig ruggenwervels, bekken en schouders.  Eventueel wordt er doorverwezen naar een osteopaat of kinesist.

Shiatsu verlicht klachten zoals slaapstoornissen, CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom),  algemene rugklachten, hoge bloeddruk, hartkloppingen, krampen, fibromyalgie, constipatie, premenstruele klachten, astma, ADHD, communicatieproblemen, enz…

Omdat Shiatsu blokkades en spanningen wegneemt werkt het preventief. Een maandelijkse behandeling voorkomt vaak verdere klachten.

Ook als er geen specifieke klachten zijn, werkt Shiatsu heilzaam op je algemene gezondheid.

Baby’s, zwangere vrouwen, minder-validen, senioren, enz… iedereen komt in aanmerking voor Shiatsu. Contra-indicaties zijn er in principe niet. Als de Shiatsu-therapeut verder onderzoek nodig acht, wordt er altijd doorverwezen naar de huisarts.

Shiatsu kan een perfecte ondersteuning zijn bij een klassieke westerse behandeling. Daarom werk ik graag samen met de collega’s van de groepspraktijk Spina.

Aarzel niet om mij te contacteren indien u meer informatie wenst.

SHIATSU IN UW BEDRIJF

Aangezien personeel het kostbaarste kapitaal is van een onderneming, is het dan ook van het grootste belang dat iedereen zich goed voelt in zijn job. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat goede werkkrachten wegvallen ten gevolge van burn-out, depressies, stress, enz.

U, als werkgever, wil natuurlijk enkel het beste voor uzelf, uw werknemers en uw bedrijf. Mijn jarenlange ervaring als gediplomeerd shiatsu-therapeute garandeert oplossingen, aangepast aan de noden van uw bedrijf. Bovendien zullen uw medewerkers aangenaam verrast zijn over uw aanpak. Ik kom gratis en vrijblijvend naar uw bedrijf om mijn werkwijze te verduidelijken

Interesse? Contacteer mij om een afspraak te maken.

 Contacteer ons